Pektekniker

Pekteknik eller touch-teknik är det sätt som skärmen detekterar var man pekar. Beroende på miljö och användningsområde så finns olika pektekniker. Nedan går vi kort igenom de vanligast förekommande touch-teknikerna och deras vanligaste användningsområden. Vi kan erbjuda skräddarsydda pekskärmar med den teknik som passar ditt användningsområde bäst.

Resistiv
En resistiv pekskärm används vanligtvis i blöta eller smutsiga miljöer och där skärmen behöver fungera med tjocka handskar. Man kan använda vad som helst för att peka på skärmen då det är två plastytor som trycks ihop. Dessa pekskärmar har oftast en mindre reptålig yta jämfört med andra tekniker.

Projicerad kapacitiv (PCAP)
PCAP är en typ av kapacitiv pekskärm som blir mer och mer vanlig och erbjuder bra noggrannhet, respons och stöd för multitouch. PCAP kräver strömledande föremål för att fungera (som ett finger) och kan fungera med tunna latexhandskar. Kan även fungera igenom ett extra frontglas, normalt upp till 6mm, vilket ger bra möjlighet till snygga installationer.

SAW (Surface Acoustic Wave)
Touchscreens med SAW fungerar med mjuka föremål och mjuka handskar men inte med grova hårda handskar. Tekniken både för SAW och IR ligger i ramen/kanterna vilket ger en bra bildkvalité då ytan framför bilden är rent glas. SAW-tekniken kan störas av vätskor men är lämplig för kontor, butik, offentliga miljöer och sjukvård.

IR (Infraröd) och Optisk (kamera)
Kostnadseffektiva lösningar som ofta används på stora pekskärmar. IR går relativt lätt att få i anpassade storlekar och kan användas utan glas framför skärmen. En nackdel med IR är att eftersom IR-strålarna ligger precis framför glaset så reagerar skärmen egentligen (om man är noga) innan du träffar själva glaset och kan därför upplevas ge en sämre tryckkänsla jämfört med andra tekniker där du behöver ha fysisk kontakt med glaset. Både IR och Optisk kan vara känsliga mot starkt solljus.